Normal view MARC view ISBD view

Educació i infància en risc acció i reflexió en l'àmbit social Anna Jolonch ; pròleg de Joan Estruch

By: Jolonch, Anna.
Contributor(s): Estruch, Joan.
Material type: materialTypeLabelBookSeries: Temes contemporanis / Àngel Castiñeira 17.Publisher: [Barcelona] CETC : Pòrtic 2002Description: 267 p. 24 cm.ISBN: 84-7306-804-1.Subject(s): Història social | Educació | Família | Infants | Legislació | Menors | Serveis socials | Sociologia | CatalunyaSummary: Sumari: Pròleg, Joan Estruch, p.13-17 Introducció, p. 17-19 Primera Part: El canemàs de la recerca I. De la qüestió social a la fragmentació dels problemes socials, p. 23-67 II. La recerca: una espiral d'acció i reflexió, p. 67-99 Segona Part: Designar el problema, construir la professió I. La creació d'un sector d'intervenció: la infància en risc social, p. 99-137 II. L'educador: una posició paradoxal, p. 137-169 Tercera Part: La mirada i l'acció I. La mirada professional en l'objectivació del risc, p. 169-217 II. La identitat professional de l'educador a debat, p. 217-245 Conclusions, p. 245-255 Bibliografia, p. 255-267 Resum: Fruit d'una tesi doctoral en ciències de l'educació, aquesta obra es presenta com una eina de reflexió envers els educadors socials, pedagògs, treballadors socials i sociòlegs, interessats a l'educació dels infants en situació de risc social a Catalunya. Si bé hi ha una estreta relació entre desintegració i conflictivitat social, el propòsit d'aquest llibre és mostrar el paper fonamental representat per part de l'actual crisi de les institucions socialitzadores, a nivell familiar, legal i administratiu, en l'increment del risc social dels infants. De caire epistemològic i ètic, el nucli del text es centra en l'anàlisi crític del marc i elements configuradors del risc social i especialment del procés de juridicització de l'acció social produït a Catalunya en el decurs dels darrers vint anys. Procés vinculat a la tipificació i tractament jurídico-penal de les qüestions considerades d'alt risc i als maltractaments infantils. Finalment, en els dos últims capítols, es presenta la visió crítica dels professionals -resultat de diversos informes i entrevistes- en la matèria en relació a la problemàtica de l'objectivació dels risc i al qüestionament de la formació i figura administrativa de l'educador social. Com a conclusió de la recerca es determina la importància de posar en marxa polítiques de diagnòstic, assistència i prevenció de la infància totalment desvinculades d'una correcció jurídico-penal.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode
Monografies Centre de Documentació de l'Àrea d'Atenció a les Persones
Mundet
Diversitat ER-Edu/0036 (Browse shelf) Available 3734

Aquesta obra és una adaptació de la tesi doctoral de l'autora i que va ser publicada íntegrament i en francès sota el títol Éducateurs et enfance en risque social. Le regard, l'action et la réflexion dans les pratiques professionelles (Lille, Presses Universitaires du Septentrion, 2001). - Drets exclusius d'edició en llengua catalana: ECSA - vers de port. - Bibliografía: p. 255-267.

Sumari: Pròleg, Joan Estruch, p.13-17 Introducció, p. 17-19 Primera Part: El canemàs de la recerca I. De la qüestió social a la fragmentació dels problemes socials, p. 23-67 II. La recerca: una espiral d'acció i reflexió, p. 67-99 Segona Part: Designar el problema, construir la professió I. La creació d'un sector d'intervenció: la infància en risc social, p. 99-137 II. L'educador: una posició paradoxal, p. 137-169 Tercera Part: La mirada i l'acció I. La mirada professional en l'objectivació del risc, p. 169-217 II. La identitat professional de l'educador a debat, p. 217-245 Conclusions, p. 245-255 Bibliografia, p. 255-267 Resum: Fruit d'una tesi doctoral en ciències de l'educació, aquesta obra es presenta com una eina de reflexió envers els educadors socials, pedagògs, treballadors socials i sociòlegs, interessats a l'educació dels infants en situació de risc social a Catalunya. Si bé hi ha una estreta relació entre desintegració i conflictivitat social, el propòsit d'aquest llibre és mostrar el paper fonamental representat per part de l'actual crisi de les institucions socialitzadores, a nivell familiar, legal i administratiu, en l'increment del risc social dels infants. De caire epistemològic i ètic, el nucli del text es centra en l'anàlisi crític del marc i elements configuradors del risc social i especialment del procés de juridicització de l'acció social produït a Catalunya en el decurs dels darrers vint anys. Procés vinculat a la tipificació i tractament jurídico-penal de les qüestions considerades d'alt risc i als maltractaments infantils. Finalment, en els dos últims capítols, es presenta la visió crítica dels professionals -resultat de diversos informes i entrevistes- en la matèria en relació a la problemàtica de l'objectivació dels risc i al qüestionament de la formació i figura administrativa de l'educador social. Com a conclusió de la recerca es determina la importància de posar en marxa polítiques de diagnòstic, assistència i prevenció de la infància totalment desvinculades d'una correcció jurídico-penal.

Idioma: Català

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha