Normal view MARC view ISBD view

La Inserción laboral de las personas inmigradas en Cataluña estudio introductorio Realizado por CCOO-CERES Centre d'estudis i recerca sindical ; dirgido por Miguel Pajares

By: Comissions Obreres Centre d'estudis i recerca sindical.
Contributor(s): Pajares, Miguel [dir].
Material type: materialTypeLabelBookPublisher: [S.l.] CCOO-CERES [2002]Description: 114 p. 30 cm.Subject(s): Atur | Condicions laborals | Història social | Discriminació en el treball | Immigració | Immigrants il·legals | Immigrants | Política laboral | Catalunya | EspanyaSummary: Sumario: Introducción I. La inmigración que se está produciendo en España y Cataluña II. El marco socio-laboral y político en el que se produce la inmigración III. La inserción laboral de las personas inmigradas. Tasa de ocupación por origen, sexo y edad. IV. El proceso de concentración de las personas inmigradas en algunos sectores laborales. V. Los sectores laborales en los que se insertan las personas inmigradas de Cataluña. VI. Acerca del acceso al empleo de las personas inmigradas. VII. Acerca de las condiciones de trabajo de las personas inmigradas. VIII. Relación entre el nivel formativo y la ocupación. La trayectoria laboral de las personas inmigradas. IX. Los efectos de la inmigración en la tasa de ocupación y las condiciones laborales. X. Algunas conclusiones y propuestas de investigación. Bibliografía. Resum: El propòsit d'aquest treball és presentar una panoràmica introductòria de la situació real de la inserció laboral de les persones immigrades a Espanya i Catalunya. Com a elements estratègics d'estudi s'analitzen els factors següents: el marc socio-laboral i polític; la tasa d'ocupació d'acord a l'origen, sexe i edat; el procès de concentració i tipologia sectorial d'inserció laboral; les vies d'accès al treball i condicions laborals dels immigrants regulars i irregulars; el nivell formatiu, ocupacional i trajectòria laboral; i l'impacte de la immigració en la tasa d'ocupació i en les condicions laborals actualment existents. De les conclusions hi presentades s'infereix, entre d'altres, l'increment de l'índex d'inserció laboral dels immigrants no comunitaris i especialment de la població provinent d'Amèrica Llatina i Europa de l'Est així com un increment de la tasa d'atur de les dones africanes i de un augment de les irregularitats de contractació il·legal en els sectors del servei domèstic, l'hosteleria i l'agricultura. Finalment es presenten les propostes d'investigació futures a l'àmbit d'Immigració de CERES i l'Observatori de la inserció laboral de les persones immigrades. Pel que fa a la metodologia de treball aplicat, s'han utilitzat les dades obtingudes a partir de fons bibliogràfiques, la Seguretat Social, el CITE de Catalunya i l'Enquesta de Població Activa així com de les entrevistes qualitatives realitzades a sindicalistes i d'altres persones competents en la matèria.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode
Monografies Centre de Documentació de l'Àrea d'Atenció a les Persones
Mundet
Diversitat ER-Treb/0064 (Browse shelf) Available 3589

De este estudio introductorio hemos excluido algunos temas al acotar lo que queríamos abarcar. [...] Por ejemplo, no hemos entrado en lo que se refiere al papel que están jugando los sindicatos respecto al fenómeno de la inmigración, y a cómo se está produciendo la inserción sindical de las personas inmigradas. - Pel que fa a les dades estadístiques de l'estudi s'ha tingut en compte l'alta d'estrangers a la Seguretat Social, fent omissió d'aquelles dades vinculades als permissos de treball. - Intr. - Bibliografia: p. 111-114. Inclou taules estadístiques d'ocupació de l'any 2002.

Sumario: Introducción I. La inmigración que se está produciendo en España y Cataluña II. El marco socio-laboral y político en el que se produce la inmigración III. La inserción laboral de las personas inmigradas. Tasa de ocupación por origen, sexo y edad. IV. El proceso de concentración de las personas inmigradas en algunos sectores laborales. V. Los sectores laborales en los que se insertan las personas inmigradas de Cataluña. VI. Acerca del acceso al empleo de las personas inmigradas. VII. Acerca de las condiciones de trabajo de las personas inmigradas. VIII. Relación entre el nivel formativo y la ocupación. La trayectoria laboral de las personas inmigradas. IX. Los efectos de la inmigración en la tasa de ocupación y las condiciones laborales. X. Algunas conclusiones y propuestas de investigación. Bibliografía. Resum: El propòsit d'aquest treball és presentar una panoràmica introductòria de la situació real de la inserció laboral de les persones immigrades a Espanya i Catalunya. Com a elements estratègics d'estudi s'analitzen els factors següents: el marc socio-laboral i polític; la tasa d'ocupació d'acord a l'origen, sexe i edat; el procès de concentració i tipologia sectorial d'inserció laboral; les vies d'accès al treball i condicions laborals dels immigrants regulars i irregulars; el nivell formatiu, ocupacional i trajectòria laboral; i l'impacte de la immigració en la tasa d'ocupació i en les condicions laborals actualment existents. De les conclusions hi presentades s'infereix, entre d'altres, l'increment de l'índex d'inserció laboral dels immigrants no comunitaris i especialment de la població provinent d'Amèrica Llatina i Europa de l'Est així com un increment de la tasa d'atur de les dones africanes i de un augment de les irregularitats de contractació il·legal en els sectors del servei domèstic, l'hosteleria i l'agricultura. Finalment es presenten les propostes d'investigació futures a l'àmbit d'Immigració de CERES i l'Observatori de la inserció laboral de les persones immigrades. Pel que fa a la metodologia de treball aplicat, s'han utilitzat les dades obtingudes a partir de fons bibliogràfiques, la Seguretat Social, el CITE de Catalunya i l'Enquesta de Població Activa així com de les entrevistes qualitatives realitzades a sindicalistes i d'altres persones competents en la matèria.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha